Rolleiclub
Image default
Arts / Photography

Stalkend vissen op karper

Veel karpervissen kiezen ervoor om statisch te vissen. Dit statisch vissen houdt in dat er met een loodsysteem en zelfhaak-systemen gevist wordt. De karperhengels worden hier geplaatst op een vissteun met piepers en wakers. Dan is het afwachten tot een karper het haakaas oppakt en zichzelf haakt. De piepers geven dan geluid, zodat de visser weet dat er aangeslagen kan worden. 

Echter niet alle vissers zijn gemaakt om soms urenlang achter de hengels te zitten en te wachten op een aanbeet. Gelukkig zijn er ook andere manieren om karper te vangen. Een leuke en actieve manier van vissen is het stalkend vissen met een penhengel en dobber (ofwel pen). Met het stalkend visser ga je actief op zoek naar karper die je voorzichtig aanwerpt in de hoop dat ze het haakaas opnemen. Ook kunnen enkele voerplekjes aangemaakt worden die stuk voor stuk afgevist worden. Ook deze manier van vissen is vaak heel geschikt om meerdere karpers te vangen. En dit zijn zeker niet altijd de kleine vissen van het water. 

Het Westland in Zuid-Holland is hiervoor een zeer geschikte plek. Hier zwemt naast de vele karpers ook giebel (een soort kruiskarper) en natuurlijk de nodige brasem. Op licht materiaal kan je een hele leuke sport aan deze vis hebben, en eigenlijk heb je niet veel materiaal nodig. Met onderstaande lijst ben je al klaar om aan de slag te gaan;

  • Karperhengel (of speciale penhengel voor het vissen met de dobber)

  • Vismolen met 0.20mm nylon lijn – Penn heeft enkele mooie exemplaren hiervoor

  • tacklebox – viskoffer voor klein materiaal als haakjes, lood en dobber

  • Schepnet

  • Onthaakmat

  • Blikje mais, witbrood of wormen

 

Zoek op de kaart een mooi slotenstelsel tussen de kassen of vele kleine plasjes die het Westland rijk is. Eigenlijk zwemt er overal wel de nodige vis. Vervolgens is het aanrijden en voorzichtig langs de sloten lopen en goed kijken waar de karper zich ophoudt. Bellenplakkaten, stofwolken staarten en rugvinnen kun je vaak al snel zien. Ook kan een polaroid bril helpen om goed in het water te kijken om de wat dieper zwemmende vis te spotten. Nu is het voorzichtig aanwerpen en hopen dat de karper voldoende vertrouwen heeft om het aas op te nemen. Op deze manier kan in een paar uurtjes veel water worden afgevist en ook veel vis worden gevangen. 

 

https://www.sportvisgigant.nl/