Rolleiclub
Image default
Eten en drinken

Is ve-tsin slecht voor je?

Chinees eten heeft een slechte reputatie bij veel mensen. Het zou namelijk vol zitten met ve-tsin, ook wel MSG genoemd. Hiervan zou je tientallen klachten kunnen krijgen, zoals hoofdpijn en buikpijn. Tenminste, dat werd altijd had geroepen. Toch zijn er veel chefs die fan zijn van het product en laten graag tegengeluid horen.

Wat is ve-tsin?

Voor degene die niet bekend zijn met ve-tsin, het is een mononatriumglutamaat (MSG), ook wel een e-nummer. Het is een aminozuur dat ook veel voorkomt in Parmezaanse kaas, tomaten en dry aged rundvlees. Dat kan dus ook verklaren waarom je die producten zo lekker vindt. Je kunt ve-tsin geconcentreerd kopen in poedervorm en toevoegen aan gerechten voor een extra hartige smaak. Naast zout is het een ultieme smaakversterker.

Waarom is het zo slecht?

In de jaren ’60 schreef ene dokter Ho Man Kwok een brief naar de New England Journal of Medicine, waarin hij beschreef dat mensen om hem heen klachten kregen na bezoek aan een Chinees restaurant. Hij gaf ve-tsin de schuld. Dat er nog geen enkel onderzoek hier naar uit was gevoerd, maakt weinig uit. Binnen de kortste keren werd deze boodschap overgenomen in de media en was het goedje gezien als boosdoener.

Maar is het ook echt slecht?

Ondanks dat er dus zo hard geroepen wordt dat het zó slecht voor je is, ontbreekt bewijs. Chefs die wel graag met ve-tsin koken geloven namelijk dat mensen juist zo’n last krijgen, omdat ze te veel eten bij de Chinees. Vooral Aziatische gerechten bevatten ve-tsin. Wij kunnen in ieder geval concluderen dat er nog geen gegronde reden is om je zorgen te maken. Je kunt gerust genieten van Chinees bezorgen Geleen wanneer jij op de bank wilt smullen van babi pangang en Netflix.

https://pomlai-geleen.nl/