Rolleiclub
Image default
Eten en drinken

Hoe kies je het beste wijnglas uit?

Even langs de Blokker om nieuwe wijnglazen te kopen. Het klinkt heel makkelijk, helaas is het dat niet. Je hebt namelijk voor elke wijn wel een ander glas nodig. Natuurlijk hebben de wijnglazen één ding met elkaar gemeen, dat is om ervoor te zorgen dat het drinken van de wijn zo plezierig mogelijk is. Maar daar blijft het ook bij. De kom, de steel en de basis is vrijwel altijd anders. In dit artikel leggen we je uit hoe het eigenlijk allemaal in elkaar zit!

De kom

Dit is het belangrijkste onderdeel van een wijnglas. De kom bepaalt namelijk hoeveel oppervlakte van de wijn in aanraking zal komen met de lucht. En aangezien de zuurstofvoorziening een belangrijke rol speelt in het ontsluiten van het aroma en de smaak is dat dus zeer bepalend. Daarnaast bepaald de vorm ook hoe gemakkelijk de aroma kan vrij komen.

De steel

Aan dit gedeelde hou je het wijnglas vast. Daarom moet je ervoor zorgen dat dit stevig is. Je wilt natuurlijk niet hebben dat het glas makkelijk omvalt. Daarnaast moet het ook prettig zijn om in de hand te houden. Je wilt natuurlijk niet het wijnglas vasthouden bij de kom. Op die manier zal namelijk de wijn opwarmen door de warmte van je eigen hand. Heel logisch eigenlijk, op het moment dat je grote handen hebt moet je natuurlijk niet wijnglazen kopen met een kleine steel.

De basis

De onderkant van het wijnglas wordt de basis genoemd. Dit komt omdat het een hele bepalende rol heeft in de hoeveelheid wijn die je kunt inschenken. Op het moment dat je een bredere basis hebt, kun je ook meer oppervlakte aan wijn inschenken.

Het beste wijnglas

Er is niet één wijnglas wat het allerbeste is. Het ligt aan heel veel verschillende factoren. Waarvan de soort wijn het grootste is. Een witte wijn drink je koel en heeft weinig zuurstof nodig. Hierom maakt het soort glas minder uit dan bij rode wijn. Wel wordt geadviseerd om voor een schuin toelopende rand te kiezen. (Dat betekend dus dat de kom aan de onderkant breed is, maar steeds minder breed wordt)

Voor de rode wijn kun je gewoon het standaardformaat gebruiken. Dat betekend dus dat je een wijnglas hebt met een brede kom, waardoor de wijn veel zuurstof krijgt!

https://www.wineandbarrels.nl/shop/114-wijnglazen/