Rolleiclub
Image default
Arts / Photography

Radio luisteren via het internet

Radio luisteren is al sinds jaar en dag een geliefde bezigheid van veel mensen. De manier van radio luisteren is de loop der jaren echt wel drastisch veranderd.

Vroeger kon men alleen radio luisteren via de ether. Jarenlang was dat de manier om naar de radio te luisteren, maar er kleven wel een aantal nadelen aan het gebruik van de ether. Ten eerste is de ether gevoelig voor storingen. Dit was bijvoorbeeld de welbekende ruis op de radio wanneer het buiten sneeuwde of onweerde. Verder is er op de ether niet onbeperkt ruimte. Hierdoor kunnen er maar een x aantal aanbieders radio uitzenden via de beschikbare plekken op de ether, frequenties genoemd. Dat betekende dan ook dat er eerst iemand uit het rijtje moest voordat er weer een nieuwe aanbieder zich kon aandienen.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om radio te luistern via het internet. Met internet radio heb je een aantal problemen die je met ether radio hebt, niet. Zo is dus onbeperkt ruimte voor (nieuwe) aanbieders, aangezien het internet ook eigenlijk nagenoeg oneindig is. Bovendien kun je ook overal waar je maar wil naar een radiostation luisteren van waar dan ook ter wereld. Waar je het vroeger moest stellen met lokale radiozenders en een wereldzender wanneer je in het buitenland, zo heb je nu ook in het buitenland de beschikking over alle radiostations die Nederland rijk is, zolang zij maar hun radiostream aanbieden via internet. Gelukkig voor alle luisteraars zijn dat in ieder geval al de grote aanbieders van radio in Nederland en worden het er bovendien ook steeds meer.

Ook het opzoeken van een radiostation is hiermee stukken makkelijker geworden. Je hoeft niet meer eindeloos te zoeken naar de juiste frequentie zonder storen want nu hoef je alleen nog maar het juiste internetadres in te geven om te kunnen luisteren.

http://www.radioguide.fm