Rolleiclub
Image default
Arts / Photography

De oorsprong van de snapback

Snapback krijgen hun oorsprong uit Amerika, en dan voornamelijk uit de Amerikaanse sporten zoals honkbal en basketbal. Bij beiden sporten komen twee verschillende petten vandaan. Uit het honkbal kennen we de truckerspet, uit het basketbal kennen we de snapback. Beide petten hebben verschillend kenmerken. Zo heeft de truckerspet een ronde klep en soms een sluiting aan de achterkant doormiddel van klittenband of drukklipjes. De snapback daarentegen heeft een rechte klep en altijd een verstelbare sluiting aan de achterkant. Hierdoor is deze pet uitstekend geschikt voor het opbrengen van logo’s, teksten en prints vaak zijn deze geïnspireerd op de Amerikaanse clubs maar worden tegenwoordig ook vaak gebruikt voor andere kledingmerken.

De snapbacks werd vroeger al veel gedragen door sporters en is er een tijdje uit geweest. Dankzij de sterren uit de muziek, voornamelijk rappers, is de snapback in 2012 weer terug van weggeweest. Vrijwel iedereen draagt de cap. Jong, oud, mannelijk of vrouwelijk. Ze worden gebruikt als accessoires maar ook voor als iemand een slechte haar dag heeft of gewoon even geen zin heeft om zijn haar te doen. Maar de snapbacks worden ook gebruikt om aan te duiden voor welk team ze zijn. Ze werden vroeger immers gebruikt voor de sport en daar werd het logo van het desbetreffende team op gezet. Maar de snapback is niet alleen een accessoires of een middel om aan te duiden voor welk team ze zijn. De petten worden ook veel gebruikt in de zomers tegen de zon. Het is namelijk een ideaal middel om toch normaal te zien in de zomers zonder de ogen dicht te hoeven knijpen en zonder een zonnebril te dragen. Een pet kan iedereen staan, er zijn veel verschillende kleuren, designs en maten te verkrijgen. Voor ieder wat wils dus.

Inmiddels heeft de snapback de hele wereld veroverd en is het niet lastig om een snapback kopen. Veel merken gebruiken het tegenwoordig als middel om zichzelf uit te drukken ook al heeft de snapback sportieve roots. Sinds enkele jaren combineren de merken die de snapbacks maken zoals New Era en Mitchel and Ness de creativiteit en de cultuur uit andere bronnen met de snapbacks. Dus of je nou voor de New York Yankees bent of gewoon weg heel erg fan bent van een bepaald merk of een print, alles is te koop en zo niet dan zal het niet meer lang duren voordat het wel op de markt te verkrijgen is.

http://www.snapbacks.nl/