Rolleiclub
Image default
Banen en opleidingen

Een brede of een specialistische studie?

Je studiekeuze is een heel erg belangrijke beslissing die veel invloed kan hebben op je carrière en je latere leven. Hulp bij studiekeuze kan daarom voor veel mensen een belangrijke uitkomst zijn om een juiste studiekeuze te maken die bij hen past. Er zijn namelijk heel erg veel verschillende studies beschikbaar en dus kan het soms best gebeuren dat je even door de bomen het bos niet meer ziet.  Dat is helemaal niet  gek, want het aanbod is werkelijk waar enorm. Je kunt tussen mega veel verschillende opleidingen kiezen. Kies je bijvoorbeeld voor een brede of een specialistische studie? Met een brede studie word je, zoals misschien duidelijk is, erg breed opgeleid en krijg je veel kennis aangeboden van verschillende onderwerpen. Een specialistische studie is veel nauwer en daarmee ga je dus de diepte in over hele specifieke onderwerpen.  

 

Een brede studie 

Een brede studie geeft je dus kennis over heel veel verschillende onderwerpen. Zo krijg je heel veel informatie over heel veel verschillende onderwerpen. Daarmee kun je dus veel verschillende kanten op. Maar, je krijgt weer niet zo veel diepe kennis over een bepaald onderwerp. Dit wordt ook wel een multidisciplinaire studie genoemd, omdat deze studies de grenzen van verschillende disciplines overtreden. Bij disciplines kun je denken aan bijvoorbeeld geschiedenis, talen en culturen, wiskunde, natuurkunde, geneeskunde, rechten en nog heel veel meer. Een multidisciplinaire studie combineert een aantal van deze disciplines in 1 studie.  

 

Een specialistische studie 

Een specialistische studie is het tegenovergestelde van een brede studie. Bij een specialistische studie krijg je dus niet een beetje kennis over heel veel verschillende onderwerpen, maar juist heel veel kennis over 1 specifiek onderwerp. Een specialistische studie blijft dus binnen 1 discipline. Er zitten niet per se duidelijke voor- en nadelen aan het volgen van de ene soort studie ten opzichte van de andere soort studie. De arbeidsmarkt is constant in beweging en de vraag naar beide soorten opleidingen is dan ook altijd wel aanwezig. Laat je dus zeker niet tegenhouden en ga voor de studie die jij echt leuk vindt! Kom je er in je eentje echt niet uit wat je nou wilt studeren? Dan kun je altijd nog een professional inschakelen om jou studiekeuzeadvies te geven. Deze mensen zijn gespecialiseerd in het geven van advies over een studiekeuze die bij je past en kunnen je dus uitstekend helpen met het maken van een passende studiekeuze voor jou. Schaam je dus niet als je hulp nodig hebt en schakel zeker een professional in! 

https://septemberadvies.nl/