Rolleiclub
Image default
Gezondheid

Suikers nu wel of niet gezond?

Soms lijk het wel of je niks meer mag eten. De ene keer mag je geen brood meer, dan geen suiker meer en de volgende keer moet je alle koolhydraten vermijden. Er blijft op een gegeven moment niet veel meer over dan alleen maar groentes eten en fruit. Alhoewel, daar zitten ook suikers in toch? Hoe zit het nu met die suikers? Lees het hier.

Suikervrij dieetschema

Misschien heb je het zelf wel eens gedaan: een suikervrij dieetschema volgen. Het kan ook zijn dat je er over gelezen hebt. Veelgehoorde verhalen zijn dat vooral het begin van een suikervrij dieetschema volgen moeilijk kan zijn. Klachten zoals hoofdpijn, een enorm verlangen naar zoet, vermoeidheid, diarree of misselijkheid, ontstaan dan snel. Soms wordt iemand ook enorm prikkelbaar bij de start van een suikervrij dieetschema. Ook wel logisch als je een afkickverschijnsel krijgt. Na een maand echter hoor je toch vaak dat iemand juist meer energie heeft.

Te veel suiker en minder suiker

Te veel suiker kan wel slecht zijn, het verdringt namelijk de plek van gezonde voedingsstoffen en belangrijke vezels die je nodig hebt. Dit kan ervoor zorgen dat je je moe voelt en hoofdpijn krijgt. Neem je minder suiker? Dan voel je je vaak fitter en vrolijker.

Gezond gebruik van suiker

Het probleem zit niet geheel in suiker. Het probleem zit hem in geraffineerde suiker. Als je fruit eet, waar ook al automatisch suiker in zit, dan heb je niet zoveel last van suiker. Dan zorgt het gewoon ook voor energie. Alleen geperst fruit bijvoorbeeld, geeft dan alweer een sterker concentraat van suiker, dit is dan minder gezond. Het punt met snelle suiker opname, bijvoorbeeld ook na het eten van snoep, is dat dit zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Bij een snelle stijging heb je echter ook weer de bekende suikerdip. Daar kom je dan weer vanaf door, jawel, suiker te eten. Zo houd je natuurlijk het probleem instant, want daarna volgt weer de suikerdip. Wat dan wel? Dat is dus geen toegevoegde geraffineerde suikers eten en fruit zoveel mogelijk onbewerkt te eten. Dat is moeilijk in het begin, maar na een maand voel je het positieve verschil in energie.

https://dieetschema.nl/suikervrij-eten-tips-voor-eten-zonder-suiker/