Rolleiclub
Image default
Hobby en vrije tijd

Soorten schildersezel

Als je regelmatig schildert kan het zinvol zijn om een schildersezel aan te schaffen. Maar welke soorten zijn er allemaal?

Materiaal

Een schildersezel wordt meestal gemaakt van metaal of hout. Ervaren schilders gebruiken vaak zware ezels met een frame in de H-vorm. Deze ezels kunnen tot ongeveer drie meter de hoogte in uitgerekt worden. Dit kan voor kunstenaars die grote schilderwerken gaan maken erg handig zijn.

Schildersezel voor amateurs

Als je niet over een atelier beschikt en vooral thuis als hobby graag schildert, kan een schildersezel ook heel handig zijn. Echter worden dan meestal niet de zware ezels aangeschaft die door ervaren kunstenaars worden gebruikt. Voor thuisgebruik is een kleine en lichtere ezel wellicht meer van toepassing. Doordat de poten van de ezel ingeklapt kunnen worden, is het gemakkelijk te verplaatsen. Zo hoef je niet altijd op dezelfde plek te schilderen, maar kun je hier flexibel in zijn. Deze ezels zijn ook uitermate geschikt voor buitengebruik! Als je lekker in de natuur wil gaan schilderen kun je kiezen voor een ezel die eenvoudig mee te nemen is.

Geschiedenis

In de 17e eeuw werden ezels al regelmatig gebruikt door kunstenaars. Ze maakten hier bijvoorbeeld portretten op van andere mensen of van zichzelf. De naam schildersezel is voortgekomen uit de geschiedenis. Een ezel werd vroeger als lastdier gebruikt. Omdat het schilderij rust op de ezel, kun je dit zien als een ‘last’. Daar komt de naam dan ook vandaan.

 

https://www.schildersezel-enzo.com/