Rolleiclub
Image default
Onderwijs

Zo ziet een circusdag op de basisschool eruit

Grote Broer wordt regelmatig gevraagd om op basisscholen door heel Nederland een circusdag te organiseren. Wij doen dit altijd met veel plezier! Het is namelijk een knotsgekke dag, bomvol circusactiviteiten, waarin kinderen meer leren dan ze voor mogelijk gehouden hadden en waarin iedereen uiteindelijk schittert in een prachtige eindvoorstelling. Maar hoe ziet zo’n circusdag er nou eigenlijk precies uit? We geven je graag een inkijkje!

De voorbereiding

De circuspret begint al ver voordat het circus naar school komt. Met een digitaal projectboek bereiden leerkrachten en kinderen zich voor op wat er allemaal komen gaat. Met leuke tips over hoe je de klas kunt aankleden en vrolijke activiteiten om samen vast helemaal in de circusstemming te komen. En natuurlijk: met alles wat je verder nog zou willen weten over de aanstaande circusvoorstelling en hoe je je daarop kunt voorbereiden!

Een kennismaking met het circus

Op de dag zelf beginnen we met circusspelen. Alle kinderen krijgen dan de gelegenheid om alle circusmaterialen en alle circusdisciplines uit te proberen. Jongleren, koorddansen, fietsen op één wiel, lopen op een bal, Chinese draaiborden: het komt allemaal voorbij!

Een act instuderen

Na deze actieve kennismaking met alles wat te maken heeft met het circus, studeren de kinderen per klas een circusact in. Hartstikke spannend natuurlijk, want iedereen wil later die middag als een echte circusartiest schitteren op het podium! Gelukkig is de workshopleider een professionele circusartiest die het beste in alle kinderen naar boven weet te halen.

Samen schitteren

Na een middag ploeteren, oefenen, lachen en samenwerken, is het tijd om het resultaat te laten zien op het podium. Natuurlijk zijn alle ouders, zussen, broers, oma’s en opa’s uitgenodigd om te komen kijken. Niet zelden zien we verbaasde gezichten in het publiek als familieleden zien wat de kinderen allemaal geleerd hebben!

Licht, camera, actie!

In verband met de Corona-maatregelen is het helaas niet altijd mogelijk om een voorstelling te geven. Dat is natuurlijk jammer, maar gelukkig is daar best een mouw aan te passen! In plaats van een voorstelling maken we dan een circusfilm. We leggen alle circusacts vast op video en monteren die tot een mooi geheel. Zodat de kinderen thuis hun eigen circusprestaties terug kunnen kijken met hun familie.

https://www.grotebroer.nl