Rolleiclub
Image default
Onderwijs

Wat doe je tijdens een workshop Theatersport?

Wat is theatersport?

Theatersport is een super actuele vorm van improvisatietheater die de laatste jaren in Nederland ontzettend aan populariteit gewonnen heeft door televisieprogramma’s als ‘De Vloer Op’ en ‘De Grote Improvisatieshow’. Het is ook een super leuke activiteit om in het kader van CKV te organiseren bij jou in de klas.

Warming-up

Meedoen aan een workshop theatersport kan soms best een beetje spannend zijn. Doordat je geen tekst uit je hoofd leert maar helemaal zelf bedenkt wat je zegt en doet, kan het in eerste instantie kwetsbaar voelen. Gelukkig weten professionele workshopleiders precies hoe ze een veilige groepsdynamiek moeten creëren, zodat iedereen zich prettig voelt en lekker meedoet. Een warming-up helpt daarbij. Tegen de tijd dat het ‘echte’ improviseren gaat beginnen, is iedereen er dan ook helemaal klaar voor. Dit is trouwens niet alleen om spanning weg te nemen bij beginnende theatersporters: échte theatersporters doen dit ook om daarna beter te kunnen spelen.

Aan de slag!

En dat is het tijd om te gaan improviseren. Met verschillende oefeningen worden de leerlingen uitgedaagd om snel op elkaar te reageren en zonder schroom alles te proberen wat in hen opkomt. Hierbij maken ze gebruik van wat hun tegenspelers zeggen, hun omgeving en alle attributen die binnen handbereik liggen. Dit zorgt voor knotsgekke taferelen, spannende wendingen en soms ook voor ontroerende dialogen.

Niks is te gek

Bij theatersport is niks te gek. Leerlingen hoeven zich dan ook geen zorgen te maken dat iets mislukt of niet helemaal over komt. Daar lach je dan gewoon met elkaar om! En lukt iets wel heel goed? Dan kun je dat ook samen vieren. Bij theatersport gaan de dingen nou eenmaal nooit zoals je ze plant. Dat is ook precies wat het zo leuk en verrassend maakt!

Dimensies van CKV

Wil je meer diepgang geven aan een workshop theatersport? Dan is het misschien mogelijk om met behulp van een specifiek thema aandacht te besteden aan één van de dimensies van CKV. De dimensies zijn immers vastgesteld om de discipline overstijgende betekenis van CKV meer kracht bij te zetten en daarmee een fantastisch tool om meer diepgang te geven aan culturele en kunstzinnige activiteiten bij jou op school.

https://www.kleinkunstig.nl