Rolleiclub
Image default
Financieel

Je toekomstige scooterverzekering vergelijken? Zo ga je te werk!

Op het moment dat je ervoor kiest om een gemotoriseerd voertuig te kopen zal je, je er in de praktijk ongetwijfeld bewust van zijn dat je deze wettelijk gezien verplicht moet laten verzekeren. Dit betekent concreet dat je verplicht minstens een WA-verzekering moet afsluiten. Ook voor scooters geldt dat ze onder deze noemer en dus onder deze verplichting vallen. Vooraleer over te gaan tot het afsluiten van een bepaalde verzekering wordt je toekomstige scooterverzekering vergelijken sterk aangeraden. Wil jij ook graag te weten komen hoe je hiervoor nu precies te werk moet gaan? Dan zal je kunnen vaststellen dat de onderstaande informatie je daar beslist bij zal kunnen helpen.

Stap 1: Bepaal voor jezelf welke scooterverzekering je nodig hebt

Vooraleer je, je gaat bezighouden met een scooterverzekering vergelijken is het in de praktijk van belang om even voor jezelf uit te maken aan welke eisen deze verzekering allemaal moet voldoen. In principe zijn er twee zaken die op dit vlak mee bepalend zullen zijn voor de keuze die je gaat maken. Denk hierbij concreet aan de twee factoren zoals hieronder aangegeven:

  1. Het daadwerkelijke gebruik van de scooter in kwestie;
  2. De waarde waar de scooter over beschikt;

Voor bijzonder veel mensen geldt dat ze voor het afsluiten van hun scooterverzekering voortgaan op het advies van hun verzekeraar. Uiteraard is het belangrijk om hier even naar te luisteren, maar je dient ook rekening te houden met de voorkeuren waar je zelf over beschikt. Niemand kan namelijk het gebruik van zijn of haar scooter zo goed inschatten als de bestuurder zelf. Dat spreekt voor zich.

Stap 2: Verdiep je in de verschillende scooterverzekeringen

Bij een scooterverzekering vergelijken zal het meteen duidelijk worden dat er natuurlijk verschillende soorten scooterverzekeringen op de markt zijn terug te vinden. De eerste verzekering is de meest eenvoudige en tevens ook meteen de meest voordelige. Het gaat hierbij dan natuurlijk om de WA-verzekering. Voor dit type scooterverzekering geldt dat ze over vrij beperkte polisvoorwaarden beschikt. Dat is het gevolg van het feit dat ze alleen maar schade dekt veroorzaakt aan derden.

Ondanks het feit dat de verzekeringspremie van de WA-verzekering uiteraard lekker voordelig is moet het in de praktijk gezegd dat deze verzekering niet voor iedereen even interessant is. Ook dat zal al vrij snel blijken tijdens je scooterverzekering vergelijken. Voor heel wat mensen geldt dan ook dat ze graag toch minstens ook bepaalde vormen van eigen schade aan de scooter gedekt willen zien worden. Dat kunnen we best begrijpen, maar daarvoor leent de WA-verzekering dus niet.

Vergelijk grondig alle drie de soorten scooterverzekeringen

Je toekomstige scooterverzekering vergelijken zorgt er dus voor dat je ook aandacht zal willen besteden aan de polisvoorwaarden van de beperkte evenals de volledige casco verzekeringen. Voor deze exemplaren geldt namelijk dat ze ook dekking bieden tegen:

  • Schade als gevolg van een brand;
  • Financiële schade ten gevolge van diefstal;
  • Eventuele eigen schade die je zelf hebt aangebracht (enkel bij de allrisk);

Let wel, des te uitgebreider je scooterverzekering wordt, des te hoger uiteraard ook de verzekeringspremie zal komen te liggen. Ook dit zal echter meteen duidelijk worden op het moment dat je ervoor kiest om een vergelijking uit te voeren voor je toekomstige scooterverzekering.

Stap 3: Zijn er bepaalde dekkingen die je toch nog mist in je scooterverzekering?

Wanneer je, je hebt verdiept in de drie verschillende standaard scooterverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden zal je op een bepaald moment ongetwijfeld moeten vaststellen dat er nog bepaalde dekkingen zijn die daarin ontbreken. Het is voor jou als verzekeringnemer altijd mogelijk om deze nog extra toe te laten voegen. In bepaalde situaties kan dat best interessant zijn. Dit bijvoorbeeld wanneer je voor het dagelijkse woon-werkverkeer gebruik maakt van je scooter.

Vooraleer bij een scooterverzekering vergelijken aandacht te besteden aan de mogelijke aanvullende dekkingen die je zou kunnen afsluiten is het ook hierbij van belang om voor jezelf uit te maken of je daar wel echt behoeften aan hebt. Voor heel wat mensen is dit namelijk niet zo, bijvoorbeeld omdat ze hun scooter louter en alleen gebruiken voor recreatieve doeleinden. Ondanks het feit dat het afsluiten van extra dekkingen er uiteraard voor zorgt dat je nog beter bent verzekerd moet het ook gezegd dat je hierdoor de periodieke verzekeringspremie structureel kan verhogen.

Je dient bij het vergelijken van scooterverzekeringen dus hoe dan ook niet alleen maar rekening te houden met de hoofdpolissen, maar ook met de mogelijke aanvullende dekkingen die voor jou relevant zouden kunnen zijn. Hou daarbij afdoende rekening met zowel de voorwaarden als de premies en je zal kunnen vaststellen dat je de beste scooterverzekering in no time kan afsluiten.

Stap 4: Verzeker jezelf van de voor jou beste scooterverzekering op de markt

Het uiteindelijke doel van je scooterverzekering vergelijken is natuurlijk om die ene verzekering te vinden die het beste tegemoet weet te komen aan je verwachtingen. Hierbij moet er niet alleen worden gekeken naar de polisvoorwaarden die gelden. Wat namelijk bovendien ook te denken van de premie die je voor die verzekering moet betalen? Bij het uitvoeren van een vergelijking zal je er meteen achter komen hoeveel het premieverschil bedraagt tussen de verschillende scooterverzekeringen en vooral welke aanbieder je het interessantste aanbod kan doen. Dit is echter nog niet alles. Daarnaast wordt ook al snel duidelijk hoe je mogelijks nog wat meer kan besparen.

In de praktijk zijn er heel wat verzekeringnemers die er geen rekening mee houden, maar ook het eigen risico heeft bijvoorbeeld een niet te onderschatten impact op de premie die moet worden betaald voor de scooterverzekering. Is er geen sprake van een dergelijk eigen risico? Dan betekent dit dat je bij een schadegeval niets van de kosten zelf hoeft te dragen, maar het betekent ook dat je hiermee je periodieke verzekeringspremie niet kan drukken. Het is dus een beetje afwegen wat voor jou nu precies het interessantst is. Vaak is het zo dat mensen toch prefereren om een bepaald eigen risico te betalen omdat ze daarmee over de lange(re) termijn best wat kunnen besparen. In ieder geval, ook hier zal je bij een scooterverzekering vergelijken op www.diks.nl rekening mee willen houden.