Rolleiclub
Image default
Bedrijven

Wat gebeurt er als je je groepenkast niet tijdig laat vervangen

Met een groepenkast vervangen moet je niet te lang wachten. Een oude groepenkast kan immers gevaarlijk zijn. Natuurlijk, een groepenkast vervangen kost best veel. Maar als er brand ontstaat doordat je een ondeugdelijke groepenkast hebt, is de schade nog veel duurder. Bedenk, dat je een groepenkast vervangen niet kunt blijven uitstellen. Het stroomverbruik in je woning stijgt voortdurend en op een gegeven moment heeft je oude groepenkast zijn limiet bereikt. Eigenlijk moet je proberen om een nieuwe groepenkast te plaatsen voordat dit moment wordt bereikt.

Wanneer moet je een groepenkast vervangen?

Er zijn aanwijsbare momenten voor een groepenkast vervangen. Dat heeft meestal te maken met het uitbreiden van de elektrische belasting van je elektriciteitsnet. Als je op een meer duurzame wijze wilt gaan koken, dus het gasfornuis wilt vervangen door een elektrische kookplaat, zorgt dat voor een grotere elektrische belasting. Datzelfde is het geval als je de woning elektrisch wilt verwarmen met behulp van een warmtepomp, luchtverwarming of infrarood panelen. Ook de aanschaf van een elektrische auto stelt andere eisen aan de elektrische installatie. De groepenkast vervangen is vereist om veilig naar dit soort systemen over te stappen.

Calamiteiten voorkomen

Als je geen zwaardere elektrische apparaten hebt aangeschaft kan de groepenkast vervangen toch noodzakelijk zijn. Je merkt dat doordat de stoppen vaak doorslaan, zonder dat daar een goede verklaring voor is. Ook aan het uiterlijk van de groepenkast kun je zien of die nog up-to-date is. Als er keramische zekeringen worden gebruikt en als er geen aardlekschakelaar is, is er geen twijfel meer mogelijk. Dan heb je een groepenkast van minimaal 50 jaar oud en dan moet je de groepenkast vervangen door een moderner type. Wie twijfelt over de noodzaak van het groepenkast vervangen kan advies vragen aan Groepenkastvervangennu.