Rolleiclub
Image default
Zakelijk

Het belang van doelstellingen voor jouw organisatie

Doelen stellen kan belangrijk zijn voor je privéleven, maar worden ook veel toegepast binnen organisaties. Doelen zorgen ervoor dat je een bepaald resultaat dat je wilt behalen voor ogen hebt. Ben jij nog niet helemaal overtuigd waarom het formuleren van doelstellingen nut kan hebben voor jouw organisatie? Lees dan snel verder. Wij leggen je namelijk uit dat ze van groot belang zijn om ambities van jouw organisatie waar te maken.

Doelen geven duidelijkheid

Door het formuleren van een doelstelling creëer je een duidelijk beeld over wat je wil bereiken. En duidelijkheid is erg belangrijk. Zeker wanneer je ambities ook wil communiceren naar medewerkers. Als je een doel niet opschrijft, blijft het slechts een wens. Door het -zwart-op-wit te zetten, is deze voor iedereen terug te lezen. Niemand kan het doel uit het oog verliezen. Iedereen weet wat er behaald moet worden en in welke periode. Mits je de doelstelling hebt geformuleerd volgens het SMART-principe.

KPI’s

Als je eenmaal een doelstelling het geformuleerd, dan zal deze waarschijnlijk gaan over een langere periode. Om tussentijds de voortgang bij de houden, formuleer je KPI’s. KPI’s zijn kritieke prestatie-indicatoren die aangeven of je de goede richting uitgaat. Door hier actief op te letten, voorkom je problemen die anders pas na een jaar naar boven komen drijven. Een PowerBI dashboard kan helpen bij het monitoren van de KPI’s en doelstelling.

Geef nooit op, wees positief én vier successen

Ten eerste: iedereen maakt wel eens fouten. Het kan zijn dat je een doelstelling niet hebt behaald. Dat betekent niet het einde van de wereld, maar zorg wel voor een goede evaluatie. Was het niet behalen van deze doelstelling te voorkomen? Wat heeft ertoe geleid? Het is belangrijk om eens in de zoveel tijd een evaluatiemoment in te plannen. Probeer daarnaast positief te zijn. Je leert immers van fouten maken. En zeker niet onbelangrijk: vier de successen. Niet alleen voor jezelf, maar ook met je medewerkers. Zij hebben namelijk hun steentje bijgedragen aan het behalen van succes.

https://www.010webfotografie.nl/wat-is-een-datawarehouse/