Rolleiclub
Image default
Zakelijk

De verschillende stofmaskers uitgelegd

De verschillende stofmaskers uitgelegd

In sommige situaties is het dragen van een stofmasker essentieel. Wanneer je werkt met onzichtbare deeltjes zoals stofdeeltjes, gassen of dampen, is het belangrijk om jezelf te beschermen. Stofmaskers zijn er in drie klassen: FFP1, FFP2, en FFP3. Waarin verschillen deze stofmaskers? Lees deze blog om erachter te komen welk masker het beste bij jouw behoeften past.

Waar staat FFP voor?

De afkorting FFP staat voor filter facepiece particle. Deze maskers, ook wel stofmaskers of mondkapjes genoemd, zijn ontworpen om de drager te beschermen tegen deeltjes en potentieel gevaarlijke dampen en gassen. Ze zijn ideaal voor iedereen die werkt met bouwmaterialen, schuurstof, voegmiddelen, spuitverf, of in een andere stoffige omgeving.

Wat is het verschil tussen FFP1, FFP2 en FFP3?

FFP1, FFP2, en FFP3 verwijzen allemaal naar de filterefficiëntie. De 1, 2 en 3 verwijzen naar het niveau van bescherming tegen stofdeeltjes, dat wordt gemeten volgens internationale normen.

  • FPF1 maskers zijn de meest eenvoudige, en beschermen alleen tegen grote deeltjes zoals stof. Ze worden niet aanbevolen voor bescherming tegen andere gevaarlijke dampen of gassen.

  • FPF2 maskers zijn geavanceerder en bieden bescherming tegen kleine deeltjes zoals schuurstof en grove materialen zoals betonspecie.

  • FPF3 maskers zijn het meest geavanceerd. Zij bieden bescherming tegen fijne deeltjes zoals silica, dat een veel voorkomende oorzaak van longkanker is bij werknemers die er gedurende lange perioden aan worden blootgesteld.

Welke stofmaskers worden aanbevolen?

Weet je welk stofmasker je moet kiezen? Ga je voor een laag of hoog filterrendement? De keuze is aan jou! Bekijk hier de top-3 van stofmaskers per filterefficiëntie niveau.

FFP1: De Honeywell SuperOne 3203 is een goede keuze als je op zoek bent naar een FFP1 masker zonder ventiel. Vergeleken met de andere maskers heeft het een iets breder gezichtsveld en is het beter instelbaar. De afdichting is stevig maar zacht op het gezicht, en het kan urenlang comfortabel worden gedragen. De hoofdband is verstelbaar voor een goede pasvorm rond gezicht en hoofd.

FFP2: Het 3M 8822 FFP2 stofmasker is comfortabel om te dragen en helpt uw werkomgeving veiliger en comfortabeler te maken. Het is een wegwerpmasker dat met een bril kan worden gedragen en dat gemakkelijk op en af te zetten is. Het masker biedt uitstekende bescherming tegen stof en nevel, maar ook tegen irriterende deeltjes zoals pollen.

FFP3: Het SuperOne 3208V masker is een flexibel, lichtgewicht FFP3 masker met superieure ademhalingsbescherming. Het heeft een lage ademweerstand en een uitstekende luchtstroom, plus vele instelbare functies. Dit veelzijdige stofmasker kan aan al jouw behoeften voldoen.