Rolleiclub
Image default
Bedrijven

Omgaan met dementie

Je weet dat er lastige dingen op je pad komen wanneer blijkt dat je partner, je moeder, je vader of een andere geliefde dierbare dementie heeft. Het duurt ook een tijd om er je weg in te vinden. Handige tips voor een aangepaste mindset en het gebruik van hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een duofiets met trapondersteuning kunnen zorgen voor een beetje verlichting.

Duofiets met trapondersteuning

Als iemand dement wordt, kunnen bepaalde dingen niet altijd meer. Soms wil veilig fietsen niet meer of het fietsen lukt helemaal niet meer. In dat geval is een duofiets met trapondersteuning ideaal. Je hoeft zelf door de trapondersteuning niet heel zwaar te trappen en je kunt zo wel samen veilig fietsen. Een duofiets met trapondersteuning helpt ook bij het naar buiten gaan. Vaak zie je namelijk dat iemand die dementie heeft, steeds minder uit eigen initiatief doet en niet meer naar buiten wil. Een ritje met zo’n fiets kan dan wel een mooie motivatie zijn voor iemand.

Mindset

Wat veel mensen als lastig ervaren is dat iemand dingen vergeet, stunteliger wordt, niet alles meer zelf kan en soms veranderd het karakter ook nog eens. Dat heeft een grote impact. Je kunt soms het gevoel hebben dat iemand je voor de gek houdt en met je zit te sollen. Iemand met dementie kan ook bijvoorbeeld door achterdocht een woedeaanval krijgen die eigenlijk compleet misplaatst is. Het is de kunst om bij alles in je achterhoofd te houden dat dit soort dingen de ziekte zijn waarmee je te maken hebt. Niet je dierbare.

Het is ook steeds meer een stukje afscheid nemen van de persoon zoals je die kende. Soms kan het helpen om het proces bij anderen te zien. De film Liefsteling, over twee dames op oudere leeftijd waarbij één van de dames dementie krijgt, is wat dat betreft een hele mooie aan te raden film om te bekijken.

https://4wieler.nl/quattro-duo/