Rolleiclub
Image default
Dienstverlening

Het beroep van elektromonteur

Als elektromonteur ben je verantwoordelijk voor het installeren, onderhouden en repareren van elektrische systemen en apparatuur. Dit kan variëren van het aanleggen van elektriciteit in een nieuw gebouw tot het repareren van een stopcontact in een huis. Het beroep van elektromonteur Lelystad vereist een goede kennis van elektrotechniek en elektrische systemen. Dit betekent dat je moet begrijpen hoe elektriciteit werkt en hoe je elektrische systemen op een veilige en efficiënte manier kunt installeren en onderhouden. Daarnaast is het belangrijk dat je tekeningen en schema’s goed kunt lezen en begrijpen, zodat je weet hoe je bepaalde systemen moet installeren.

Hoe word je elektromonteur?

Een elektromonteur werkt vaak in een team met andere elektromonteurs en elektrotechnici. Je kunt werken voor een elektrotechnisch bedrijf, maar ook voor overheden, ziekenhuizen of in de industrie. Het werk kan fysiek zwaar zijn, omdat je vaak in moeilijke posities moet werken en gereedschappen moet dragen. Om elektromonteur te worden, moet je in het bezit zijn van een MBO-diploma in de elektrotechniek. Dit kun je behalen door een opleiding te volgen op een technische school of via een leer-werktraject. Daarnaast zijn er ook diverse cursussen en opleidingen die je kunt volgen om je kennis en vaardigheden te vergroten en je kans op werk te vergroten.

Is het iets voor jou? 

Als elektromonteur is het belangrijk dat je goed kunt communiceren en probleemoplossend kunt denken. Ook moet je goed kunnen werken onder druk en goed kunnen omgaan met verantwoordelijkheid. Het beroep van elektromonteur kan soms stressvol zijn, omdat je te maken kunt hebben met deadlines en problemen die zich op korte termijn voordoen. Over het algemeen is het beroep van elektromonteur goed betaald en heeft het goede toekomstperspectieven. Er is altijd vraag naar elektromonteurs, omdat elektriciteit een belangrijk onderdeel is van onze samenleving en er altijd behoefte is aan professioneel onderhoud en reparaties. Als elektromonteur kun je ook doorgroeien naar functies als elektrotechnisch ingenieur of projectleider als dat jouw ambities zouden zijn.