Rolleiclub
Image default
Kunst en Kitsch

Handige tips na verlies

Handige tips na verlies

Als je een geliefde of dierbare verliest heeft dat impact op je leven. De tijd tussen het overlijden en de begrafenis is vaak een emotionele achtbaan met heftige gevoelens van verdriet. Maar ook na die periode kan het gemis en het verdriet erg hevig zijn. Vooral de feestdagen wordt de afwezigheid van de overledene extra sterk gevoeld.

Na het overlijden volgt in de regel binnen 7 dagen een uitvaart. Het helpt als dat goed en zorgvuldig gedaan wordt met veel inbreng van de nabestaanden. Als dat achter de rug is gaan mensen denken aan een gedenkteken, grafmonument  of urn. Een persoonlijke grafsteen of misschien zelfs grafkunst kan troostrijk zijn. Hier staan mooie voorbeelden van originele en moderne Grafmonumenten

In de periode na het overlijden is steun van naasten gebruikelijk. Maar voor buitenstaanders gaat het gewone leven al vrij snel weer verder. In de waan van alle dag is er minder ruimte en begrip voor het verdriet van de ander. Soms wordt het zelfs als “lastig” ervaren. De bezoeken en telefoontjes worden minder frequent en er komt een moment dat “de wereld” vindt dat je verder moet met je leven, dat je over je verdriet heen moet stappen.

Meestal beseffen ze niet dat het verlies als een amputatie kan voelen. Een wond die misschien wel kan helen, maar het gemis zal nooit weggaan. Zeker wanneer je lange tijd samen hebt geleefd valt er wanneer je partner of kind wegvalt een gapend gat en een gemis dat nooit helemaal zal verdwijnen. Het dagelijkse gemis en stille verdriet kan tot eenzaamheid leidden. Eenzaamheid is slecht voor een mens en maakt gemis en verdriet intenser en nog lastiger om mee om te gaan en een plekje te geven. Of zoals een uitvaartverzorger ooit zei: Gemis verwerken? Afval dat verwerk je! Gemis dat moet je “doorleven”. Hieronder staat een serie tips die misschien kunnen helpen met dit “doorleven” van verdriet en eenzaamheid.

 

Tips tegen eenzaamheid

1. Blijf bij je gevoel

Schaam je niet als je je eenzaam voelt. Je bent zeker niet de enige! Eenzaamheid komt veel voor onder alle leeftijdsgroepen. Door het verlies je geliefde of dierbare worden gevoelens van eenzaamheid vergroot. Het heel gebruikelijk om je eenzaam te voelen als je je partner of kind hebt verloren. Aarzel en schaam je niet om een ander om hulp te vragen. Vertel wat er gebeurd is en hoe je je voelt. Niet iedereen weet wat er in jouw leven speelt. Je kunt dit ook in kleine stapjes doen. Langzaam aan bijvoorbeeld een buurman of buurvrouw  in vertrouwen nemen.  Wat ook werkt is zelf hulp aan anderen aan te bieden. Op die manier maak je weer contact en ben je meer onder de mensen. Ook een kort gesprekje geeft al afleiding en kan helpen tegen eenzaamheid.

 

Tips tegen eenzaamheid

1. Blijf bij je gevoel

Schaam je niet als je je eenzaam voelt. Je bent zeker niet de enige! Eenzaamheid komt veel voor onder alle leeftijdsgroepen. Door het verlies je geliefde of dierbare worden gevoelens van eenzaamheid vergroot. Het heel gebruikelijk om je eenzaam te voelen als je je partner of kind hebt verloren. Aarzel en schaam je niet om een ander om hulp te vragen. Vertel wat er gebeurd is en hoe je je voelt. Niet iedereen weet wat er in jouw leven speelt. Je kunt dit ook in kleine stapjes doen. Langzaam aan bijvoorbeeld een buurman of buurvrouw  in vertrouwen nemen.  Wat ook werkt is zelf hulp aan anderen aan te bieden. Op die manier maak je weer contact en ben je meer onder de mensen. Ook een kort gesprekje geeft al afleiding en kan helpen tegen eenzaamheid.

 

2. Contact via Social Media

Er zijn lotgenoten die door een vergelijkbaar verdriet gaan. Via internet kun je (anoniem) in contact komen met mensen die herkennen waar jij mee zit. Er zijn speciale groepen op facebook en forums die gaan over verlies, rouwen en eenzaamheid. Zo is er bijvoorbeeld op Facebook een groep die speciaal voor jonge weduwe is opgericht. Natuurlijk kun je je ook aanmelden bij forums of groepen die gaan over andere dagelijkse onderwerpen die jou interesseren.

Vertellen wat je dwarszit geeft je lucht en roept begrip van medestanders op. Met compassie luisteren naar en reageren op een ander kan de start van een vriendschap zijn. Luisteren en het tonen van compassie en mildheid openen nieuwe deuren.

 

 

3. Kunstwerken en kunstopdrachten

In tijden van verdriet en eenzaamheid kan creativiteit  troost en afleiding geven. Hoewel het misschien moeite kost in het begin geeft het uiteindelijk nieuwe energie en afleiding.

Als je van nature creatief bent kun je je creativiteit laten stromen en uitdrukking geven aan het proces waar je doorheen gaat.  Behalve afleiding en mooie kunstwerken geeft het nieuw inzicht en nieuwe contacten.  

Creëer een mooi beeldhouwwerk, eigentijds sculptuur of uniek kunstwerk met als thema jouw herinneringen. Of je nu een figuratief, abstract of gestileerd beeld maakt; geef uitdrukking aan jouw eigen en unieke gevoelens. Een eigentijds sculptuur maken creëren of een unieke kunstopdracht door een kunstenaar laten maken in de vorm van een tuinbeeld, sculptuur bij de entree of een  reliëf aan de wand van de woning geeft extra waarde. Moderne sculpturen en kunstwerken van eigentijdse materialen zoals RVS 316, glas en geroest en (corten)staal zijn populair zowel privé als in de openbare ruimte als monumentale kunst.   Bemoei je eens actief met het ontwerp van een grafmonument in combinatie met grafkunst. Als je de verschillende stadia van het grafkunstwerk bewust meemaakt helpt dat bij het afronden van een belangrijke fase. Na de plaatsing van een grafmonument of gedenkteken begint vaak een nieuwe periode.

Ook kun je je actief bemoeien met het ontwerpen van een grafmonument. Door betrokken te zijn bij alle stadia van het gedenkteken werk je bewust toe aan de afronding van een fase in je leven. Vaak begint na het plaatsen van de grafsteen of het grafmonument een nieuwe periode.

Een hobby oppakken geeft sowieso afleiding en als je het in groepsverband doet levert het ook nieuwe contacten op

 

4. Nieuwe mensen

Hoewel je er misschien nog niet aan toe bent is het verstandig om anderen te ontmoeten in informele setting als een vrijwilligerswerk of een sport- of leesclubje. Behalve dat je werkt aan je conditie of een nieuwe hobby ontwikkelt ontmoet je nieuwe mensen en houdt je er leuke contacten aan over.

5. Verstrooiing

Als een dierbare met wie je misschien wel lief en leed deelde overlijdt laat dat een gat achter. Het is niet ongebruikelijk dat je daarna gemis ervaart en zelf in een zwart gat kunt vallen. Soms helpt het dan om afleiding en verstrooiing te zoeken. Ben je een meer actief type dan kun je zelf ook nieuwe initiatieven helpen te ontplooien. Hoewel het misschien als een zware last zal voelen breng je dan wel zelf dingen in beweging. Niet alleen geeft het afleiding, het verplicht je ook tot handelen. Het maakt dat je bed uit moet, want men rekent op je. Het zorgt voor nieuwe contacten. Als je regelmatig iets in de agenda hebt staan geeft dat verstrooiing en nieuwe energie. Maak het niet te groot, het kan werkelijk van alles zijn. Van het opnieuw inrichten van je tuin, in het buurthuis actief zijn tot het een mooi herinneringsboek maken!

 

6. Woord en beeld

Schrijven is van alle eeuwen. Brieven, dagboeken en gedichten zijn geduldige ontvangers van jouw woorden en gedachten. Misschien herken je het wel: de opluchting nadat je tegen iemand hebt uitgesproken wat je dwars zat?

Tegenwoordig is het schrijven en het toevoegen van bij passende foto’s eenvoudig. Het toevertrouwen van jouw diepste gevoelens aan het blanco papier helpt je emoties een plek te geven en zaken voor jezelf op een rijtje te krijgen. Al eeuwen lang doen mensen dit.

Het voordeel is dat je werkelijk alles wat je maar wilt kunt opschrijven, niemand hioeft het te lezen of te weten wat jij schrijft. Alleen wat jij wilt delen deel je met anderen. Je gedachten en gevoelen uitdrukken in woord en beeld lucht op. Het geeft ruimte aan je verdriet.

Wat ook helpt is brieven schrijven aan de dierbare die er niet meer is. Zeker als niet alles gezegd kon worden of er nog oud zeer is helpt het om dit te schrijven aan de overledene. Jack Nicholson, speelt in de film “About Schmidt” een weduwnaar. Na de dood van zijn vrouw raakt hij in een crisis zonder dat hij dit wil zien. Het helpt hem om alles wat hem dwarszit te schrijven aan zijn fosterparents kind. Het is een nogal ongewone manier om zijn verlies en verdriet onder ogen te zien.

Hoewel dit maar een film is , illustreert het wel hoe schrijven kan helpen om verdriet en eenzaamheid te accepteren..

Dit artikel wordt u aangeboden door Memorabel Grafmonumenten en Grafkunst

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

https://jeroenstok.com