Rolleiclub
Image default
Bedrijven

Code95 is voor belang voor bestuurders

Op het moment dat jij binnen de transportwereld komt hoor je vaak de bekende term code95. Dit is een cursus, waarmee je als chauffeur zijnde aantoon dat je vakbekwaam om kan gaan met een groot voertuig tussen het verkeer. Deze code95 is voornamelijk verplicht voor bestuurders die beroepsmatig achter het stuur zitten. Sinds een aantal jaren is deze op Europees gebied ook al verplicht voor alle vrachtwagenchauffeurs, waardoor er een gelijke streep is getrokken tussen alle landen. Om ervoor te zorgen dat alle bestuurders op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen binnen de regelgeving van vakbekwame bestuurders is code95 een check die je om de vijf jaar moet laten doen.

 

Ik ben vrachtwagenchauffeur, hoe werkt code95?

In het geval dat je in bezit bent van rijbewijs C en CE krijg je ook automatisch te maken met deze code95, doordat dit toepassing heeft op deze rijbewijzen. Onder deze code95 valt de theorie: techniek en verkeer, goederenvervoer administratie en administratie van cases. Om daadwerkelijk vervolgens code95 geslaagd te noemen zijn hier ook nog twee toetsen inbegrepen: besloten terrein toets en praktische toets C.

 

Code95 en C en/of CE ontvangen na 2009

Op het moment dat jij je rijbewijs C en/of CE hebt gehaald na 2009 en nog geen code95 hebt moet je ook nog een extra basiskwalificatie behalen om te mogen rijden als beroepschauffeur. Dit is dus nog een extra stap die gedaan moet worden om tot het punt te komen om werkzaam te zijn. Nadat deze basiskwalificatie is afgerond kun je op gaan voor code95. Hierna heb je alles behaald om de weg op te mogen en daadwerkelijk bezig te zijn met het belangrijkste wat er is: met je eigen vrachtwagen rijden.

 

https://eurotransportcollege.com/nascholing-code-95/