Rolleiclub
Image default
Aanbiedingen

Alles wat je moet weten over wielklemmen voor aanhangers

Wielklemmen zijn een belangrijk onderdeel van elke aanhanger. Ze houden de wielen op hun plek en voorkomen dat de aanhanger wegglijdt of omvalt. Er zijn verschillende soorten wielklemmen, dus het is belangrijk om te weten welke je nodig hebt voor jouw aanhanger. In dit blog lees je alles over wielklemmen: van de verschillende types tot de benodigdheden.

 

Soorten wielklemmen

Er zijn twee hoofdsoorten wielklemmen: T-bolts en U-bolts. T-bolts zijn L-vormige stukken met een flens aan één kant en een boutgat aan de andere kant. U-bolts zijn, zoals de naam al doet vermoeden, U-vormig en hebben flenzen aan beide uiteinden. Beide types worden gebruikt om de band en het velg vast te zetten. Het voordeel van T-bolts is dat ze makkelijker te installeren zijn dan U-bolts. Het nadeel is dat ze minder stevig zitten, wat betekent dat er een grotere kans is dat ze losraken tijdens het rijden. U-bolts, aan de andere kant, zitten steviger vast maar zijn lastiger te installeren. Daarnaast wordt er ook onderscheid gemaakt in groottes. Zo zijn er voor verschillende soorten aanhangwagens en groottes van banden geschikte opties verkrijgbaar.

 

Wat je nodig hebt

Om wielklemmen te kunnen installeren, heb je flensmoeren nodig. Flensmoeren worden gebruikt om de flens vast te draaien op het velg of de band. Je hebt ook schroeven nodig om de wielklem vast te draaien op het frame van de aanhanger. Als je T-bolts gaat gebruiken, heb je ook bout mutters nodig voor het boutgat in de L-vormige stukken.

 

Hoe te installeren?

Installeer eerst de flensmoeren op het velg of frame van de aanhanger met behulp van schroeven of boutmutters (afhankelijk van welk type wielklem je gaat gebruiken). Zorg ervoor dat je flensmoeren goed vastdraait, maar niet té vast want dan kun je ze moeilijker losdraaien als je ze later weer wilt verwijderen. Monteer vervolgens de wielklem op het velg of frame en draai hem vast met een moersleutel of ratchet set.  Let bij het draaien van de moersleutel wel op dat je niet té hard draait want dan kan de wielklem breken of beschadigen. Tot slot moet je nog controleren of alle moeren en schroeven goed vast zitten voordat je gaat rijden met je aanhanger!

https://www.aanhangwagendirect.nl/