Rolleiclub
Image default
Arts / Photography

Scriptie nakijken – 3 tips die je zelf kunt doen

Wij bevelen altijd aan: laat je scriptie nakijken door een professioneel correctiebureau zoals Scriptium. De correctoren van Scriptium zullen zaken opmerken die je echt never nooit niet zelf had kunnen ontdekken en zo til je je scriptie dus gemakkelijk naar een hoger niveau. Toch zijn er ook zaken die je zelf kunt doen om te zorgen dat je scriptie zo optimaal mogelijk op het bureau van de onderwijsinstelling terecht komt. Wij hebben hier 3 tips op een rijtje gezet.

 

Tip 1: Paginanummering

Het lijkt zo simpel en dan is natuurlijk de vraag waarom we het überhaupt noemen: paginanummering. Het is belangrijk dat de pagina’s in je scriptie genummerd zijn en dat die nummering natuurlijk klopt. Toch zien we veel te vaak scripties waarvan het titelblad een nummer heeft. Dat hoort dus niet. Ook zien we scripties waarbij de paginanummering ergens weggestopt is in een hoekje, en dat is zonde! Je kunt de lay-out van je scriptie gemakkelijk professioneler maken door de paginanummering mooi te maken en te styleren met behulp van Microsoft Word. Ben je niet zo handig met Word? Dan kun je altijd aan je correctorvan Scriptium vragen of hij of zij een paginanummeringstijl wil kiezen.

 

Tip 2: Style guide

Als het goed is heb je van je onderwijsinstelling en scriptiebegeleider een document gekregen waarin nauwkeurig wordt vermeld aan welke eisen je scriptiedocument moet voldoen. Dit gaat natuurlijk om zeer belangrijke eisen zoals tekststructuur en onderwerp, en ook over zaken als verwijsstijl en bronvermeldingen. We zien over het algemeen dat deze eisen goed worden opgevolgd, want niemand wil plagiaat plegen of een scriptieonderdeel vergeten. Wat vaker over het hoofd wordt gezien is de style guide als het gaat om lay-out. Veel opleidingen eisen een lettertype en regelafstand. Als je vervolgens zelf een keuze maakt, kan het dus zijn dat je niet voldoet aan de eisen, en dan loop je het risico dat je scriptie wordt afgekeurd. Dat zou natuurlijk ongelofelijk jammer zijn.

 

Tip 3: Leesbaarheid

De leesbaarheid van je scriptie is ongelofelijk belangrijk. Vaak denkt men bij leesbaarheid aan de tekst zelf, en aan de woordkeuze en zinsbouw. Een tekst is moeilijk tot niet te lezen als deze volstaat met fouten en kromme zinnen. Maar leesbaarheid wordt ook beïnvloed door andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan de lengte van zinnen. Deze moeten niet te lang en niet te kort zijn. Ook is het een goed idee om te controleren of afbeeldingen, grafieken en tabellen goed zijn verwerkt. We zien toch veel te vaak dat studenten afbeeldingen verwerken in hun scriptie die werkelijk veel te klein zijn of tekst bevatten die niet te lezen is vanwege een te klein lettertype. Ook is het vaak zo dat afbeeldingen een lage resolutie hebben waardoor ze vaag en korrelig in het scriptiedocument verschijnen. Dit zijn natuurlijk zaken die vrij eenvoudig op te lossen zijn en we bevelen dan ook aan: doen!

https://www.scriptium.nl/